Meer eigen regie, meer kwaliteit van leven én meer tijd die zorgprofessionals kunnen besteden aan mensen die dat echt nodig hebben. Daar werken we in Midden- en West-Brabant aan met de samenwerkende VVT-organisaties. Er zijn eenvoudige (zorg)handelingen, die nu door zorgmedewerkers worden uitgevoerd. Met een beetje hulp kunnen mensen dit ook zelf doen.
Zoals het zelfstandig aan- en uittrekken van steunkousen.
Steunkousen aan- en uittrekken? Dat kunt u zelf!
Krijgt u steunkousen voorgeschreven van uw arts? Een compressietherapeut (of bandagist of aanmeter) vertelt u hoe u de kousen aan- en uittrekt. Mocht het zelfstandig niet lukken, dan kunt u gebruik maken van een een glijzak. Uw mantelzorger of iemand uit uw omgeving kan u mogelijk helpen.
Samen oefenen
Lukt het niet zelfstandig of met de glijzak? Dan adviseert de ergotherapeut welk hulpmiddel het beste bij u past en oefent de eerste keer met het aan- en uittrekken van de steunkous. Als het nodig is, kan uw partner of een oefenmaatje (bijvoorbeeld een familielid of bekende) met u meekijken en -oefenen, totdat u het zelfstandig kunt. Zelf steunkousen aan- en uittrekken geeft u vrijheid: u bepaalt zelf wanneer u ze aan- en uittrekt en bent niet afhankelijk van een zorgmedewerker. Uiteraard zijn we er voor degenen die om medische of andere redenen deze stap niet kunnen zetten.
Hieronder hebben we informatie verzameld die u kan helpen bij het voorbereiden op het krijgen van steunkousen en video’s die duidelijk maken hoe u een hulpmiddel kunt gebruiken.